Een potje Olvarit maakt nog geen slechte moeder/vader

Onlangs hoorde ik in één week drie moeders onafhankelijk van elkaar zeggen ‘Ja, ik geef altijd potjes, wel zo makkelijk. De fabrikant stopt er echt geen dingen in die schadelijk zijn voor kinderen.’ Alle drie de vrouwen zijn hoog opgeleid en schuwen geen kritische discussies. Ik was dan ook een beetje verbaasd dat als het om hun kinderen gaat, ze zo blind vertrouwen op de voedingsfabrikant.

Het is de moeite waard om de ingrediënten van dergelijke potjes of andere babyvoeding zoals papjes uit een pak onder de loep te nemen. Wat voor fruit zit er in het perzik fruithapje van je kind? Het lijkt een stomme vraag, maar vaak genoeg zit er minder dan 50% perzik in en is de rest aangevuld met bijvoorbeeld appelsap, water en suiker. Wat betekenen de ingrediënten? Kaliumhydroxide behoort niet tot mijn dagelijkse vocabulaire. Waarom zit het in het eten van mijn kind? De recente voedselschandalen boezemen ook geen vertrouwen in. Wat zit er echt in het product? De voedselfabrikant heeft zich aan de wet te houden. Echter, zijn grootste belang is nog steeds het maken van winst. Hij zal niet de eerste zijn die creatieve oplossingen bedenkt om met die wet om te gaan.

Ik heb geen zin om me met deze vragen en onzekerheden bezig te houden. Mijn streven is dan ook om te koken met zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten en zo min mogelijk uit pakjes, bakjes en flesjes. Inderdaad, ik schrijf ‘streven’ want ook ik weet en ervaar dat dit niet altijd mogelijk is. Voor mijn dochter sta ik per week een half uur tot drie kwartier in de keuken. Ik bereid haar avondeten voor de hele week in één keer. Gepureerde groenten en fruit zijn goed in te vriezen en in de vriezer minstens vier weken houdbaar. In de ijskast twee dagen. Het invriezen van eten heeft nauwelijks tot geen invloed op het behoud van de vitamines. Voor die enkele keer dat ik wel moet terugvallen op bewerkte producten hanteer ik de volgende vuistregels. Indien het product meer dan vijf ingrediënten bevat, komt bij mij de winkelwagen niet in. Als ik één van de ingrediënten niet kan uitspreken zonder over de letters te struikelen, koop ik het ook niet. Voor die enkele keer krijgt de voedselfabrikant het voordeel van de twijfel.

Geef een reactie