Over Food for Sprouts

Food for Sprouts is een blog die volwassenen en kinderen informeert over voeding. Die informatie biedt de mogelijkheid een weloverwogen keuze te maken voor eten. Niet alleen wat, maar ook  hoe en wanneer. Food for Sprouts hangt geen bepaald dieet aan en is onafhankelijk van overheden en de voedselindustrie.

De voedingswetenschap staat wereldwijd nog in de kinderschoenen. Van veel voeding is bekend dat ze positieve of negatieve gevolgen heeft voor de menselijke gezondheid. Het is niet duidelijk welke elementen in de voeding daar precies voor zorgen. Wel staat als een paal boven water dat mensen die veel bewerkt voedsel eten een hogere kans hebben op obesitas, diabetes type 2, cardiovasculaire ziekten en kanker. Bewerkt voedsel bestaat uit geraffineerde granen, toegevoegde vetten en suikers. Wát in dit voedingspatroon zorgt voor deze ziekten is nog niet duidelijk, alleen dát deze eetgewoonten de aanstichter zijn.

De voedselindustrie verleidt ons om bewerkt voedsel te kopen en te eten in hoeveelheden en in frequentie die ongezond voor ons zijn. We trekken onze kinderen daarin mee. Sommige mensen realiseren zich dit. Door gewoonte, gemak, smaak en te besteden geld en tijd zijn ze echter niet in staat een verandering aan te brengen. Anderen grijpen naar één van de populaire diëten die elkaar tegenwoordig in hoog tempo opvolgen. Nog afgezien van het feit dat diëten voor kinderen heel slecht zijn -uitzonderingen daargelaten-, hebben ze volgende dingen gemeen. De variatie van eten is beperkt. Het ontbreekt de maaltijden aan de nodige voedingstoffen. Hierdoor komt de gezondheid van de dieetvolgers in het geding. Bovendien zijn de diëten moeilijk vol te houden. Ze zorgen ervoor dat eten vaak een kwelling wordt.

Food for Sprouts wil laten zien dat dat gezond eten weinig tijd kost, niet duurder is dan het eten van bewerkt voedsel (in veel gevallen zelfs goedkoper) en smaakvol is. Dat betekent niet dat je (kind) nooit meer kan genieten van bewerkte koekjes of ijsjes. Het bezoek aan fastfoodrestaurants komt ook niet op een verboden lijst. Dit kan namelijk nog steeds, echter met mate. Food for Sprouts gaat terug naar waar eten voor bedoeld is, namelijk een combinatie van energie om je lichaam te laten werken, een sociale aangelegenheid en een feest voor al je zintuigen.

Food voor Sprouts richt zich op ouders en betrokkenen bij de opvoeding van kinderen, maar ook op kinderen zelf. ‘Sprouts’ in de meest letterlijke vertaling betekent ‘spruitjes’, de bekende groente. Groenten zijn een rode draad binnen Food for Sprouts, zowel in de blogs als in de recepten. Het kan ook worden vertaald als ‘spruiten’ dat een synoniem is voor ‘kinderen’. Het woord ‘sprouts’ is gerelateerd aan het werkwoord ‘to sprout’ dat ‘groeien’ betekent. Als laatste refereert Food for Sprouts aan de uitspraak Food for thought. Met de website, lesprogramma’s en lezingen biedt Food for Sprouts stof tot nadenken over wat, wanneer en hoe we eten.

Geef een reactie